Maailman käytettävyys päivää (World Usability Day, WUD) vietetään joka vuosi marraskuun puolivälin kieppeillä. Päivän ympärille järjestetään maailmanlaajuisesti kiinnostavia tapahtumia. Olen jo parina vuotena osallistunut WUD Estonian konferenssiin Tallinnassa.
Olen kokenut Tallinnan konferenssin hyväksi tavaksi vähän päästä Suomen ulkopuolelle ja haistelemaan kansainvälisiä ajankohtaisia trendejä ja pysymään kärryillä siitä, mitä alalla tapahtuu suuremmassa mittakaavassa.
Tänä vuonna konferenssin teemat tuntuivat pyörivän esteettömyyden, design sprinttien ja rakkauden ympärillä. Puheet olivat erinomaisia ja monet niistä herättivät paljon uusia ajatuksia. Ne antoivat varmasti uusia näkökulmia myös omaan työhöni.
Esteettömyys digitaalisessa maailmassa tarkoittaa sitä, että suunnittelussa otetaan huomioon myös se kohderyhmä johon kuuluvat ne, joilla on ongelmia näön tai kuulon kanssa, tai erilaista lukivaikeutta. Näitä asioita voidaan digitaalisessa maailmassa huomioida erilaisin tavoin, niille joilla on lukivaikeuksia esimerkiksi fonttivalinnat ovat tärkeässä roolissa ja sokeiden kanssa sivujen tulee olla koneluettavat ja käytettävissä ilman hiirtä.
Myös Suomessa on viime päivinä ollut erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia, mutta varsinaisesti uudesta asiasta ei ole kyse.
Design sprintit puolestaan tuntuvat olevan sopiva tapa erilaisten projektien käynnistämiseen. Design Sprintit ovat nopea tapa ratkaista ongelmia, tehdä alustavia suunnitelmia ja testata niiden toimivuutta. Viidessä intensiivisessä päivässä voidaan rakentaa vähintäänkin hyvä pohja siitä, mitä pitäisi tehdä ja millaisia asioita kannattaa lähteä jatkokehittämään.
Mitä sitten tulee rakkauteen ja miten se liittyy muotoiluun? Muotoilija tekee töitä empatialla; hän asettuu käyttäjän asemaan, tuo käyttäjän kokemusta esille ja lähtee suunnitteluun huolehtien siitä, että käyttäjä pidetään mukana suunnittelussa. Kun puhutaan rakkaudesta, niin parhaassa tilanteessa puhutaan molemmin puoleisesta rakkaudesta: kun me rakastamme käyttäjää suunnitellessamme tuotteita, on käyttäjän helppo rakastua meidän suunnittelemaamme tuotteeseen. On helpompaa tehdä ostopäätös, jos tuote tuntuu siltä, että se on juuri minua varten suunniteltu.
Sitä minäkin käytän työssäni paljon: empatiaa ja rakkautta.
Millaisia ajatuksia nämä teemat sinussa herättävät?
Mikäli haluat keskustella kanssani näistä teemoista lisää tai pohtia kasvotusten vaikka sitä, sopisiko Design Sprint teidän ongelmien ratkaisemiseen, ota yhteyttä!
Empatiaa ja rakkautta vuoden viimeiseen kuukauteen!
Pirita
コメント